24.5.2014

Päivä Tallinnassa

Tänään teimme päiväreissun yhteen lempikaupungeistani eli Tallinnaan. Suunnitelmissa ei ollut sen kummempaa kuin vanhankaupungin kujilla kuljeksiminen, hyvässä ravintolassa ruokailu ja muutaman Virukeskuksen lempivaatekaupan (mm. Reserved, Mojito) tarjonnan katsastaminen.
Sattumalta juuri tänään Tallinnassa alkoivat myös Vanhankaupungin päivät. Mitenkään erityisemmin tapahtuma ei itse asiassa vielä avajaispäivän iltapäivänä vanhassakaupungissa kuitenkaan näkynyt.

Monta kertaa Tallinnassa on tullut jo käytyä, mutta paljon on vielä nähtävää ja koettavaa ainakin ravintoloiden osalta kaupungissa.

Töistä sain suositukset suunnata johonkin seuraavista ravintoloista:

Kolm sibulat
F-hoone
Kohvik Moon
Sfäär

Kohvik Moon ja Sfäär sijaitsevat melko lähellä satamaa, kun taas Kolm sibulat ja F-hoone hieman kauempana satamasta, lähellä rautatieasemaa. Sfäärissä olemme kerran aiemmin jo käyneetkin ja nyt kiinnosti tutustua entuudestaan meille vielä vieraaseen Telliskiven alueeseen, joten siellä sijaitsevaan F-hooneen päädyimme ruokailemaan.

Telliskiven alueelle ajelimme aikaa säästääksemme johdinautolla (ainakin autoilla nro 1 ja 2 sinne pääsee kätevästi Virukeskuksen lähistöltä). Telliskiven alue itsessään on ehkä hieman jopa karu, mutta tietyllä tapaa rennon boheemi ja ainakin tänään siellä oli turistien lisäksi myös paljon paikallisia  liikenteessä.

F-hoone oli hieman piilossa ison, Telliskiven kadun varrella sijaitsevan tiiliskivirakennuksen takana. Itse rakennuksessa oli kivoja pieniä käsityömyymälöitä ja mm. keittiötarvikkeita myyvä sisustustavaraliike Home art.

F-hoonessa ruoka oli todella hyvää ja palvelu ystävällistä!
Itse söin pääruuaksi savustettua turskaa, jonka lisukkeena tarjoiltiin perunasosetta, parmesan-kermakastiketta ja haudutettua munaa. Jälkkäriksi herkullinen creme brulee mangosorbetilla ja mansikoilla. Sorbetti muuten kiva idea raikastaa creme bruleeta, nam nam!
Ruokailun jälkeen kuljeksimme Telliskiven alueelta pikkuhiljaa takaisin kohti satamaa vanhankaupungin läpi. Piipahdimme samalla myös Vabaduse Väljakin varrella sijaitsevassa pienessä, virolaista designia myyvässä Nu Nordikissa. Tuotteet olivat osittain melko erikoisia eli jotain erityisen uniikkia kaipaavalle täältä löytyisi varmasti jotakin!
Vanhankaupungin portin edustalta otos kukkakauppojen tarjonnasta.

Päiväreissu tyrehdyttää pahimman Tallinnan ja miniloman "nälän", mutta seuraavalla kerralla pitää kyllä olla ihan muutama yökin taas paikan päällä. Pieni kiireen tuntu aina reissun loppua kohden näillä päiväreissuilla vaan väkisin tulee. Kalamajan alueeseen tekisi mieli tutustua vielä paremminkin ja kylpylähotelli hoitopaketteineenkin houkuttaisi kovasti...

22.5.2014

Antiviherpeukalon pihasuunnitelmia

Kyllä kesäihmisiä on nyt hemmoteltu ihanalla auringon paisteella ja lämmöllä. Parasta tässä on se, että kesä on vasta aivan aluillaan, jee! Lämpimät kelit innoittivat sunnuntaina suuntaamaan Plantageniin, josta mukaan napattiin  mm. ensimmäiset kesäkukat kuistia koristamaan. Etupihan hieman varjoisalle kuistille valitsin ruukkuun viime vuoden tapaan kauniin Puutarhahortensian.
Kaveriksi amppeliin päätyi puolivarjoisassa paikassa viihtyvä Ruusuliisa.
Takapihamme terassi taas on kesällä todella aurinkoinen, jopa paahteinen paikka. Pihan pienelle nurmialueelle en taida uskaltautua mitään kasvattamaan, vaikka esim. pensasvadelma tai kirsikkapuu ihana siellä olisikin...
197
Kuva täältä.

Terassin reilun kolmen metrin pituinen ja puolen metrin levyinen kukkalaatikko tuntuu  turvallisimmalta kohteelta antiviherpeukalon uusiin kokeiluihin. Laatikko ei ole aivan suorassa paisteessa, joten  ainakin muutamaa eri salaattilajiketta ja yrttiä uskaltaudun siihen aloittelijana kylvämään.
Kuistin paahteisimmassa paikassa uskoisin parhaiten menestyvän joko mansikka- tai kirsikkatomaattiamppelin, joten kukkia ei juuri takapihalle päädy kuin mahdollisesti ruukkuihin (tosin noita kuvassa näkyviä Malva-kukan siemeniä ajattelin myös huiskaista yrttien ja salaattien kaveriksi kukkalaatikkoon).
Sisällä maljakossa kukkivat parhaillaan terttuneilikat.

En siis todellakaan ole mikään viherpeukalo, joten saapi nähdä miten noiden pihakasvien kanssa käy! Ainakin basilikaa ja chiliä olen aiemmin onnistunut ruukuissa hetken hengissä pitelemään eli toiveikkain mielin edetään :D

6.5.2014

Äitienpäiväjuttuja

Äitienpäivää suuntaamme tänä vuonna viettämään miehen perheen luokse, joten omaa äitiä tuli jo muistettua viime viikonlopun mökkireissulla. Osittain siitäkin syystä tuli kerrankin aloitettua ajoissa äitienpäiväkorttiaskartelut! 
Jo edellisessä postauksessa jaoin reseptin superhelppoon rahkakakkuun, jota leivoin viikonlopulle. Koristelussa päädyin alunperin suunnittelemani mehukiilteen sijaan simppeliin viinirypälekoristeluun.
 
Aika söötti tuli näinkin! 
Maultaan kakku oli juuri sopivan makea ja rakenne kivan kevyt, vaikkakin hieman hajoavainen. Mulla oli aika iso vuoka (muistaakseni 26 cm) eli hieman lattanaksi tämä myös jäi, mutta eipä se itseä ainakaan häirinnyt.

Huomenna olisi ohjelmassa ompeluhommia; olohuoneeseen löytyi kivat verhot, jotka ovat lyhentämistä vaille valmiit ripustettavaksi. Pian saadaan siis hieman sitä kovin kaivattua väriä kodin sisustukseen! Seuraavaksi ehkä kuvaa sitten niistäkin tänne :)

Hyvät viikonjatkot!

2.5.2014

Superiisi mansikkarahkakakku

Vappuaatto vierähti nopsaan kotosalla mukavassa seurassa grillaillen ja spelaillen. Vappupäivän piknik Ulliksella olisi myös houkutellut, mutta se jätettiin rankkasateen velloessa suosiolla väliin.

Huomenna sen sijaan suunnataan ensimmäistä kertaa tänä vuonna mökille. Saapi nähdä miten siellä näillä keleillä tarkenee... No ainakin sauna on lämmin! 

Tuliaisiksi mökkiä isännöiville vanhemmilleni pyöräytin superiisin mansikkarahkakakun.

Superiisi mansikkarahkakakku

Pohja:

200 g digestive-keksejä
75 g voita

Täyte:

2 prk Valio mansikkarahkaa
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
4 liivatelehteä

Mansikkarahka ja vaniljakastike on sen verran makea yhdistelmä, että täytteeseen ei tarvinnut edes sokeria lisätä! Päälle ajattelin vielä aamulla tehdä kiilteen mansikkafunlight-mehusta ja liivatteesta. Paljon tämän helpompaa ei leipominen enää kyllä voi olla :)

Resepti mukailtu kuvan kakun reseptistä täältä

Rentoo viikonloppuu!